Jump to content

Keresed a boldogságot? És miben? Hol?

2023. 02. 03. 19:00

Anyagias világunkban hajlamosak vagyunk a nagy dolgoknak örülni, azokat észrevenni.  Ha te is keresed a boldogságot, de nem találod, akkor nem biztos, hogy a világgal van gond, hanem a te látásmódod is ludas lehet.

Természetes vágyunk a boldogságra való törekvés. A tapasztaltabbak és a sok megpróbáltatást maguk mögött tudók már azt a titkot is tudják, hogy a boldogság nem pénzzel megvásárolható. Igen, vannak esetek, amikor a fizetőeszközért cserébe olyan élményt, szolgáltatást vagy tárgyat kapunk, amely örömmel tölt el. Ám, ha csak erre koncentrálunk, akkor elszalad mellettünk a világ és a sok-sok örömteli pillanat.

Emlékszel még a gyermekkorodra? Ha nem is volt akadálymentes, de a felnőtteket súlytó terhektől bizonyára mentes volt, vagyis sokkal szabadabban és kiegyensúlyozottabban élhetted. Persze, a gyerekek is megélnek nehézséget, aztán felnőttként rádöbbenünk, hogy azok mennyire eltörpülők a mostaniakhoz képest. Ám gondolj csak arra, hogy gyermekként milyen aprósággal örömet lehet szerezni. Nem kell tárgyakban megnyilvánulni. Elég egy közös társasjátékozás, közös főzés, kirándulás, de még a játszótér meglátogatása is olyan tevékenység, amely pénzbe nem kerül, mégis boldogságot okoz. Sőt a gyerekek zöme az apróbb ajándékoknak is tudnak örülni.

Aztán felnőttek leszünk, belekerülünk a mókuskerékbe, a különféle elvárások présébe, és mind csak nyom össze. Abban látjuk a megoldást, hogy még többet tanulunk, dolgozunk, hogy fejlődjön. De mi is? A pénztárcánk tartalma, a bankszámlán lévő összeg. Mert ha pénz van, akkor minden van. Csak boldogság nincs, mert elfelejtünk odafigyelni arra. Pedig mindenhol van.

Amikor rádöbbenünk arra, hogy lehet sok pénzünk, amiből megvásárlunk tárgyakat, ha aztán ott a következő beteljesítendő vágy. Ez is egy mókuskerék, ami ugyanúgy beszippant és nincs megállás. Azaz van. Ha unod mindezt, akkor állj meg és gondolkodj el:

  • Mi az, ami nem anyagi vonzatú, de hálás vagy érte?
  • Mi az a hely, amely a természetben van és oda bármikor eljuthatsz, hogy feltöltődhess?
  • Mik azok a tárgyak, amelyek nagyon kiszolgálnak és örülsz, hogy vannak?
  • Melyek azok a tárgyak, amelyek majdcsak feleslegesen vannak az otthonodban?
  • Mi az a hobbi, amiben megtalálod a belső békédet, de mégis indokolatlanul kevés időt szánsz rá?

Ha őszintén és azonnal választ adsz a magadnak feltett kérdésekre, akkor rájössz, hogy mennyi minden felesleges tárgy vesz körül és mennyi fontos dologról nem veszel tudomást, pedig jó lenne, mert felvidíthat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)