Jump to content

Ne higgy el mindent, csak mert hangoztatják!

2023. 04. 19. 19:00

Azt hinnénk, hogy minél fejlettebbek vagyunk, annál nagyobb a tudásunk is és átlátunk a hamisságokon. Csakhogy ez nem így van.

Hozzá vagyunk szokva, hogy a hírekhez, az újdonságokhoz perceken belül hozzájuthatunk, megtudhatjuk. Mindezt segíti a média, a kezünkbe lévő okoseszközök. A közösségi médiát elárasztják a sokszínű hírek, amelyekről feltételezzük, hogy igaz, mert valaki arról írt és az a meggyőződése. Azonban nem mindig áll az információk mögött tökéletes tudás és ismeret, ráadásul még számolni kell a szándékos álhír terjesztésével is.

A kattintásvadász cikkek címe sokkal beszédesebb, mint a tartalom és csak olvasás közben döbbenünk rá, hogy mennyire félrevezetett a cím és az egész csak szójáték vagy színesített valóság. Nem ritka az sem, hogy az írás főszereplője megcáfolja mindazt, amiről szó van. Tehát kiderülhet, hogy még csak nem is valóságot tartalmaz az adott cikk.

Mindenkinek megvan a saját véleménye, ám könnyen átállhatunk egy másik oldalra, ha meg tudnak győzni. Az összeesküvés-elméletek létjogosultsága abban áll, hogy azonnal eljut az emberekhez és akár abszurd feltételezésekkel is bejárhatja a világot. Elképesztő, hogy mit képesek vagyunk elhinni.

De miért is?

Ha rossz a kedved, akkor próbálj meg optimista lenni. Mondogasd magadnak, hogy minden rendben van és rendben is lesz, aztán valósággá válhat mindez. Valóban erőt meríthetünk válságos időszakban olyan gondolatokban, hogy hamarosan túl leszünk a nehézségeken, aztán minden könnyebb lesz. Ugyanakkor a hazugsággal is így lehet. Ha elhisszük a valótlant és azt túl sokáig mondogatjuk magunknak, egy idő után könnyen lehet, hogy azt vesszük valóságosnak. Azaz átállunk a másik oldalra.

Tudományosabban

Egy egyetem kutatói is az összeesküvés-elméletek mechanizmusát vizsgálta és a kutatásban résztvevők azt állították, hogy amit többször ismételnek, annak igazságtartalma nagyobb lehet, mint annak, amiről alig hallani. Vagyis, ha valamit ismétlünk, hajlamosak vagyunk elhinni, hogy az úgy is van és igaz. Vagy ha nem is hiszik el teljesen igaznak, de kevésbé értékelik hamisnak és őrültségnek.

Szeretünk valahová tartozni és mind hiszünk valamiben. Ráadásul, ha valamit sokszor, erőszakosan és hangosan ismételnek, azt sokkal inkább úgy véljük, hogy igaz.

 

Ellenszer

Ha kicsi kételyünk is van valamivel kapcsolatban, ma már nagyon könnyű annak utána nézni. Az összeesküvés-elmélet igazának kiderítésében az lehet a megoldás, ha utánajárunk annak valódiságának, hitelességének.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)