Jump to content

Barátság két különböző generáció között. Mennyire kivitelezhető?

2023. 06. 30. 19:00

Azt szokták mondani, hogy a családunkat nem választhatjuk meg, abba beleszületünk, de a barátink esetében már más a helyzet. Ráadásul barátság bárhol és bárkivel kialakulhat. Akár ellenkező neműek, de más generációhoz tartozó emberek között is.

A barátságok nyitja lényegében bármi lehet. Egy véletlen találkozás, közös sors, egy helyen tartózkodásból és beszélgetésből kialakult kapcsolat, de akár a munkahelyen is kialakulhat szoros barátság.

Ez eddig rendben van és talán a te baráti kapcsolataid is így indult, de mennyire kivitelezhető és elképzelhető, hogy teljesen más korú emberek között alakuljon ki baráti viszony?

Ahogyan a szerelemben sem számít a kor (ma már egyáltalán nem ritka, hogy nagyobb korkülönbséggel vállalják a párok szerelmüket), úgy a barátságban sem. Sőt nagyon is jól működhet a különböző generációk közötti baráti kapcsolat, mert annak számos előnye lehet.

A tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező személyek körül bizonyára sokan örülnek annak, ha a fiatalabbak tőlük kérnek segítséget, eligazítást. Ám mindez nem jelenti azt, hogy az idősebb személyek nem nyitottak a fiatalos lendületre és gondolkodásra. Természetesen sokfélék vagyunk és van, hogy az idősebbek ragaszkodnak a saját gondolataikhoz és nem engedik, hogy a fiatalabbak gondolatai érvényesüljenek. Ebből barátság bizonyára nem szövődik. Sok mindennek együtt kell állnia ahhoz, hogy két különböző generáció tagjai egymásra tudjanak hangolódni. Az ilyen nyitott személyiségek képesek tanulni, fejlődni kortól függetlenül, ám azt is elfogadják, hogy mások máshogyan gondolkodnak és élnek. Az idősebbek megoszthatják a fiatalabbakkal a tapasztalataikat, a fiatalok viszont egészen más perspektívából nézheti a világot, ami az idősebb generáció számára egészen új.

A különböző korú emberek közötti barátság is a bizalomra épülhet. Ha pedig mindez a munkahely falai között virágzik ki, akkor mindezt még a munka világában is érvényesíteni, hasznosítani lehet. Ebben az esetben is ki lehet használni a kor adta frissességet, új látásmódot, vagy épp a gyakorlatból, tapasztalatból fakadó ismeretek átadását. Egyfajta tudásátadás módja ez, amely oda és vissza is működik.

A más generációhoz tartozó személlyel ápolt barátság azt jelenti, hogy más időkben született és máshogy volt fiatal, mint az ifjabb barát. Ez megértésre és toleranciára taníthat, ugyanakkor megérthetik azt, hogy az adott korú személy gondolkodása miért tér el a másikétól.

Habár ma már szinte mindenki kezében ott van az okoskészülék és ilyen formán a kommunikáció is gördülékenyebb lehet, mégis nehézséget okoz a kommunikáció terén. A stílus, a nyelvezet, a technikai ismeretek különbsége mind okozhat nehézséget és könnyen lehet, hogy konfliktusforrássá minősülhetnek.

A te életed a sajátod és úgy éled, ahogy szeretnéd. Ám senki nem szereti, ha újjal mutogatnak rá. A nagy korkülönbségű párkapcsolaton is szeretnek sokan csámcsogni és ez a baráti kapcsolattal is így lehet. Sokan mögöttes dolgokat feltételeznek az ilyen kapcsolatokban. Tehát elképzelhető, hogy az emberek ítélkezésével is szembe találkozik az ember, csak azért, mert nem a korosztályában keres barátot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)