Jump to content

Voltál már workshopon? Ha nem, akkor jelentkezz be egyre!

2023. 10. 25. 19:00

Lépten-nyomon találkozol a workshop kifejezéssel, de nem igazán tudod, hogy miről van szó? Elmondjuk.

A workshop valójában egy interaktív tréning vagy műhelymunka, ahol egy kisebb csoport együtt dolgozik egy adott témában, melyet gyakran egy vezető szakértő vagy tréner irányít. A workshopok célja általában a készségek fejlesztése, az információ megosztása, vagy a kreatív problémamegoldás elősegítése. Lehetnek rövidek vagy hosszabbak, de az a nagyszerű bennük, hogy interaktív jellegének köszönhetően a résztvevők nem csupán meghallgatják az elméleti részt, hanem aktívan részt vesznek a tevékenységekben.

 

A workshopok sokféle témában szervezhető:

  • készségfejlesztés,
  • csapatépítés
  • kreatív gondolkodás,
  • tudás megosztása.

 

Amiért jó lehet a workshop

A workshopok lehetőséget kínálnak különböző készségek fejlesztésére. A szakértők által vezetett workshopokon az új információkat, módszereket tanulhatunk és gyakorlatot szerezhetünk egy adott területen vagy témában. Vagyis tanulásra, az új befogadására motivál.

A workshopok segíthetnek megerősíteni a csapatszellemet, a közösségi együttműködést és az összetartozást érzését akár idegen személyeknek is, akik soha azelőtt nem találkoztak egymással.

Arra is lehetőség adódik, hogy a résztvevők együtt dolgozzanak és tapasztalatot cseréljenek, valamint új nézőpont szerint máshogy láthassanak egyes témában. A közös munka során új emberi kapcsolatokra tehetünk szert és akár a szakmai hálózat bővítésére is alkalmas.

A kreatív workshopok az elnevezésből adódóan a kreatív problémamegoldó gyakorlatokkal ösztönzik a résztvevőket és újabb ötletek kitalálására, a kreatív gondolkodásra ösztönöz.

Egyes workshopok olyan cselekvési terveket, megoldásokat vagy konkrét eredményeket adnak a résztvevők kezébe, amelyeket később munkájuk, magánéletük során is azonnal alkalmazhatnak.

Nemcsak elméleti tudást és információt adnak át, hanem gyakorlattal kombinálva sokkal összetettebb tapasztalatot gyűjthetünk. Fő szempont, hogy élményt jelentsen a részvétel, amely azért fontos, mert megnövelheti az önbizalmat és ez a magabiztosság jól jöhet a magánéletben éppúgy, mint a munkában.

Minden tudást úgy sajátíthatunk el, hogy ahhoz rövid idő elegendő és nem nyűgként éljük meg.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)