Jump to content

Te is érintett vagy? Így rombol az érzelmi kiüresedés

2024. 08. 14. 19:00

Sok a teher, nagy a feszültség és úgy érzed, hogy üres vagy? Az emocionális kiégés, vagyis az érzelmi kiüresedést élheted át.

A munka világában gyakran használt fogalom a kiégés, de az érzelmi kiüresedés is egyfajta kiégés.  Egy olyan állapot, amely során az érzelmileg kimerültnek, motiválatlannak és érzelmileg elszigeteltnek érzi magát. Egy olyan pszichológiai állapot, amely során az érzelmi energiaforrásai kimerülnek. Különösen igaz lehet azokra, akik segítő foglalkozást folytatnak.

Az érzelmi kiüresedés okai

Stressz: a folyamatos stressz, amelyet például a munkahelyi elvárások, a családi kötelezettségek vagy más élethelyzetek idéznek elő, jelentős mértékben hozzájárulhatnak az érzelmi kiüresedéshez.

Magas érzelmi terhelés: azok a helyzetek, ahol az egyén folyamatosan mások problémáival foglalkozik, vagy állandóan érzelmileg támogató szerepet kell betöltenie, elősegíthetik az érzelmi kiüresedést. Különösen igaz lehet ez a segítő szakmákban dolgozókra.

Az elismerés hiánya: az érzelmi kiüresedést fokozhatja, ha az egyén nem kap megfelelő visszajelzést vagy elismerést a munkájáért, ami csökkentheti a motivációt és az érzelmi feltöltődés lehetőségét.

Érzelmi elszigeteltség: jellemző lehet az egyén társadalmi kapcsolatoktól való elszigeteltsége, a társas támogatás hiánya is előidézheti az érzelmi kiüresedést.

A tünetek

Az érzelmi kiüresedés számos jellegzetes tünettel jár, amelyek megmutatkoznak fizikai, érzelmi és viselkedésbeli formában is.

Érzelmi kimerültség: az érzelmi kiüresedés legfőbb jele az érzelmi fáradtság. Az egyén folyamatosan fáradtnak érzi magát, és képtelen érzelmileg reagálni a környezetére.

Eltávolodás másoktól: ebben az esetben a személyeket tárgyként kezdi kezelni és ez a segítő munkakörben dolgozókra jellemző lehet, ugyanis a távolságtartás és a kiégés megelőzése érdekében alkalmazott eszköz. Ám ezzel egyedijelűleg az empátia tűnik el az emberből.

Teljesítménycsökkenés: a teljesítőképessége is romlik.

Negatív érzelmek: gyakrabban érezhet negatív érzelmeket, mint például szomorúságot, frusztrációt, haragot vagy kétségbeesést. Ezek az érzések fokozatosan erősödnek, ahogy az érzelmi kimerültség mélyül.

Az érzelmi kiüresedés gyakran jár együtt fizikai tünetekkel is, úgymint fejfájás, alvászavarok, gyomorproblémák vagy szív- és érrendszeri panaszok. Ezek a tünetek pedig tovább súlyosbíthatják az egyén érzelmi állapotát.

Az érzelmi kiüresedés kezelése és megelőzése

Az érzelmi kiüresedés kezelésének és megelőzésének első lépése az állapot felismerése. Fontos, hogy időben felismerjük ezeket a jeleket és mindenképp szükséges valamiféle megoldást találni a stressz kezelésére, megszüntetésére. Ilyen lehet a relaxáció, a mélylégzés, a jóga. A társadalmi elszigetelődés csak növelheti a gondot, ezért a családtagok, barátok nagy segítséget jelenthetnek.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)