Jump to content

Az időhiány csak kifogás lehet, azonban ügyesen kell bánni a beosztással

2018. 09. 20. 17:00

Mozgás. Ez az a szó, amely a köztudatban egyre gyakrabban elhangzik, annak fontosságáról is sokat beszélnek, ennek ellenére nem mindenki akar és tud rendszeresen mozogni. Idő, pénz híján és kifogások mellett marad a hízás, a mozgás nélküli élet.

A rendszeres nem mozgás velejárója lehet a kényelmi gyors megoldások választása, gondolunk itt olyanra, hogy hamarabb kiállunk a garázsból autóval, minthogy kerékpárra pattanjunk még akkor is, ha a kerékpározás nemcsak környezetbarát megoldás, de sokszor gyorsabb is, ráadásul rendszeres mozgást is megalapozza. Az autót gyorsabbnak véljük, és valóban van olyan, de nagyvárosban a parkolás, a közlekedés sem egyszerű.

Eleve folytonos pörgésben vagyunk, éppen ezért sokan vallják azt, hogy a reggelt nem biztos, hogy fizikai megterheléssel szeretnék indítani, és a napot sem biztos, hogy izzadással, erőfeszítéssel zárnák. Mások pedig alig várják, hogy a nap egy alkalmas időszakában aktívan és érdemlegesen mozoghassanak, amelynek fő oka nemcsak a test alakítása és a súlyfeleslegtől való megszabadulás, az egészség karbantartása, hanem a felgyülemlett feszültségtől való megszabadulás is. A mozgás ugyanis nemcsak a test, de a lélek edzője is.

A mozgás elkezdődhet már reggel és otthon. Akár a konyhában, vagy az otthonunk bármelyik helyiségében. Amíg van néhány üres másodpercünk, percünk, addig bemelegíthetünk. Nyakkörzés, váll-, karkörzés, nyújtózkodás, néhány guggolás, fekvőtámasz mindenkinek jót tesz. Nemcsak megmozgatjuk az izomzatunkat, de még fel is pezsdülünk, és ez reggel kimondottan jót tesz. Még a kávé lefőzése is hatékonyabb így. Egy frissítő zuhany kíséretében csak fokozzuk a hatást és az élményt.

A mozgást azonban nemcsak edzőtermi környezetben lehet elvégezni és kivitelezni. A kerékpározás és a futás például az legáltalánosabb mozgásforma, ráadásul ingyenes is. Ha elve megtehetjük, hogy a munkahelyünkre gyalog vagy kerékpárral induljunk el, akkor már adunk a mozgásnak. Kevesen gondolnak úgy a bevásárlásra, hogy az is fizikai aktivitás, pedig a vacsorának való alapanyagok összegyűjtése is megmozgathat, ha a kényelmes bevásárlókocsi helyett kosárba pakolunk. Úgy eddzük a karunkat, hogy közben nem az izmok fejlesztésére koncentrálunk.

A nap végére tompult aggyal és fáradt testtel érhetünk haza, ám a háztartás megint csak nem engedi, hogy az ágyba dőljünk és pihenjünk. Ha a környezetünkben rend van, az a lélek számára is megnyugtató, de a takarítást a napi mozgás számlájára is fel lehet írni. Sokszor esik nehezünkre belefogni abba, hogy még munka előtt vagy munka után rendet tegyünk otthon, és takarítsunk, de ez az igényességünkön túl arra is lehetőség, hogy a feszültséget kiadjuk magunkból és azt úgy tegyük meg, hogy a környezetünkre nézve is hasznos legyen, de a saját egészségünkre is. Ha a takarításra úgy nézünk, mint mozgáslehetőség is, akkor a lehajolásokat guggolás formájában végezzük el. Ha pipiskedni kell, akkor szakszerűen és néhány gyakorlattal többet végezve eddzük a vádlinkat. A mosógépbe történő bepakolás, a ruhák kiválogatása is történhet kis terpeszben és törzshajlítással, vagy guggolással kombinálva.

A munkahelyen éppen úgy szakíthatunk időt egy kis testmozgásra. A fénymásoló mellett állva, az ebédszünetben, a mellékhelyiségben. Használjuk a lift helyett a lépcsőt, tíz guggolás pedig bármikor beiktatható, pláne, ha ülő munkát végzünk.

Arra van időnk, amire szakítunk. Ezt szokták mondani. Egyértelmű, hogy sokunk élete feladatokkal tűzdelt, de ha ügyesen végezzük a dolgunkat, akkor tudunk értékes perceket lopni arra, hogy azt magunkra fordítsuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)