Jump to content

Fogyástámogató megoldások

2021. 01. 04. 19:00

Az óév búcsúztatása sokakban indít el egy lezárási folyamatot bízva abban, hogy az új évet már megtisztulva, sallangoktól mentesen kezdhet el.

Nevezhetjük újévi fogadalomnak is azt, amikor talán csak magunkban eldöntve, nem hangosan kimondva arra az elhatározásra jutunk, hogy ami idegesít jelen életünkben, attól megszabadulunk, átformáljuk. A fogadalmak java leginkább az étkezésben való változást és az ehhez tartozó testmozgás rendszeresítését célozza meg azért, hogy az ünnepek (és jóval korábban) felkúszott felesleget eltüntessük.

 

Az elvek és a gyakorlat

Rendszerint úgy gondoljuk, hogy karácsonykor, szilveszterkor még degeszre ehetjük magunkat, mert januártól kezdve úgyis megváltoztatjuk az étrendünket, az életünket, ezért ebbe a néhány napba belefér a nagy zabálás. Januártól egészségtudatos ételek fogyasztásával és heti legalább háromszori edzéssel kívánunk majd megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ez azonban sok esetben csak elméletben működő. A sportos életmód nem ott kezdődik, hogy még ha tehetnénk, akkor is kerékpár, gyaloglás helyett is az autót választjuk. A heti háromszori mozgás azonban mindenképp szükséges lenne ahhoz, hogy fogyás, a test alakítása induljon be. Természetesen testmozgás a kerékpározás is, de ha csak az a cél, hogy A-ból B-be eljussunk, az még nem feltétlenül szolgálja a fogyást. Tény, hogy elindulunk egy úton, de ez még önmagában nem lesz elég ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Nemcsak a kilométerek lefutása, vagy a kőkemény edzőtermi edzés segíthet, hanem választhatjuk mozgásformának az úszást, de a jógát is. A séta is kiváló mozgás, de csak akkor, ha az napi fél órát jelent.

 

A fogyás támogatása

Nemcsak az étkezéssel és a mozgással segíthetjük, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól. A minőségi alvásra nagy szükségünk van. Ez napi szinten minimum hét órát kell jelentenie ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon regenerálódni. Az alvás olyan létszükséglet, amelyet meg kell adnunk magunknak, ráadásul azt rendszeresen szükséges. Alkalmanként elfogadható, ha nem mindig ugyanabban az időpontban térünk nyugovóra, de arra mindenképp törekedjünk, hogy a hét órányi alvás meglegyen.

A tudatos étkezés és a sport mellett ugyanúgy a fogyást segíti a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is. Nyáron könnyebben vesszük rá magunkat az ivásra, de télen ugyanúgy szükséges arra időt fordítani.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)