Jump to content

Ha tempósan csinálod sokat nyerhetsz vele. Gyalogolj!

2023. 04. 23. 19:00

A mozgás kell. Nemcsak a nemkívánt kilóktól való megszabadulás miatt, hanem az egészséges test és lélek érdekében is.

Sokakat azonban maga a mozgás, sport szó is elriaszt, mert azt csakis izzasztó, nehéz, élvezhetetlen, a zsírtól való kétségbeesett küzdelemnek tartják. Ez a hozzáállás nem segít sem az alakformálásban, sem az életmódváltásban sem, de azt is nehezíti, hogy rátaláljunk arra a mozgásra, ami amúgy élvezetes és egyben hasznos is lehet.

A futás ingyen van és ezt a pozitívumát sokan ki is használják, de nem mindenkinek jelent élvezeti faktort. Ha te is ebbe a kategóriába sorolod magad, akkor valószínűleg nem, vagy csak nagyon ritkán tudod magadat rávenni egy kis kocogásra. Még akkor is, ha tudod, hogy amúgy jó tenne.

Ha így állsz a futáshoz, mit szólnál a gyalogláshoz? Az is ingyen van és ha nem tutyimutyizod el, akkor meghálálja sokszorosan.

Úgy nem fogod eltutyimityizni, ha nem óvatos bandukolást végzel, hanem tempós gyaloglást. Még nem futás, de a laza sétánál jóval több. Az emberi test nem hosszú futásra termett. Persze, volt idő, amikor menekülni kellett a ragadozó elől, de sokkal inkább a járás, a gyaloglás volt az ember természetes mozgásformája. És ez ma is így van.

Az ember teste a járásra termett, amióta csak felegyenesedett. Mivel a mostani életformánk azt követeli meg, hogy íróasztal mögött ülve, monitort bambulva töltsük napjainkat és gyorsan eljusson A-ból a B-be még autóba is pattanunk, így most még nagyobb haszna lehet a gyaloglásnak.

A tempós sétát szükséges lenne a mindennapokba beiktatni. Vagyis, ha csak teheted, akár így menj a boltba, a postára, vagy akár dolgozni is. Igen, így is fel lehet venni a harcot a kilókkal, de ne csak ez legyen a motiváló erő. Van egy olyan lehetőség a kezünkben (azaz a lábunkban), amit nem használunk ki eléggé. Akár a munkahelyen is gyakorolható és nem csak a bejárás során. Amikor csak lehetőség adódik, pattanjunk fel a székből és ha a távolabbi irodát kell meglátogatni, hát mi legyünk az első lelkes jelentkezők.

Ahogyan a futásnak kezdünk a nulláról, úgy érdemes is a tempós gyaloglást elkezdeni. Eleinte csökkentett tempóval indítsunk, de még ez se a nyugodt sétát jelentse. Gyorsítsunk a tempón, ami még így is nehézkesnek tűnhet az elején. Később fokozatosan lehet emelni a tempón és az egy órás, intenzív, egyáltalán nem lassú gyaloglás sem fog megkottyanni. A futással ellentétben, még a nagyobb tempójú séta mellett sem fáradunk el annyira, mintha futnánk. Ez a fajta mozgás kedvez a súlyveszteségnek, az alakformálásnak, beleillik az egészségtudatos életmódba és még szórakoztató is lehet. Pláne, ha van hozzá társunk. Futás közben nem igazán jó beszélgetni, de gyaloglás mellett ez is megvalósítható, így akár a bennünk felgyülemlett sérelmek és a feszültség is távozhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)