Jump to content

Szorongós gyerek? Pedig még most jön a hajrá az iskolában

2024. 05. 19. 19:00

Nemcsak az iskola és a teljesítmény kelthet a gyerekekben szorongást, de annak okát fel kell ismerni és segíteni kell a csemetét, hiszen állandó félelemben élni rettenetes.

Sok minden okolható amiatt, hogy egy gyerekben szorongás alakul ki, azonban tény, hogy nagyon sok gyermek fél és retteg. Sajnos sok esetben már a családi háttérben, közegben keresni kell a befolyásoló tényezőt, ám a mai fiatalokra hatással van a közösségi média, de ugyanúgy felelős lehet azért a túl laza vagy épp a túl kemény nevelés és akár az anyagi helyzet is.

Fel kell ismernünk azt, hogy a gyerekeknek nem pénzre és nem tárgyakra van szükségük a szülőktől és más felnőttektől, hanem pusztán megfelelő mennyiségű és minőségű időre, valamint térre.

Az elkövetkező hetekben nagy nyomás nehezedhet a diákokra, hiszen közeleg az év vége. Van, aki a megmaradásért küzd, mások pedig a minél jobb bizonyítványra. Sok esetben ez nem belülről fakadó igény, hanem a szülők elvárása. Ám szülőként nemcsak azt kell várni, hogy minél jobban teljesítsem a csemete, hanem azt is mérjük fel, hogy az milyen áron történik meg.

A szorongó gyermeknek segítéségre van szüksége. Elsőként a szülőktől és ehhez nem ár, ha van bennünk:

Empátia és támogatás

Hallgasd meg a gyermekedet, és biztosítsd arról, hogy az érzései valósak, de azzal kezdeni kell valamit, azaz oldani szükséges. Mutass empátiát és kerüld azt, hogy a félelmét, a helyzetét elbagatellizálod.

Stabilitás

A kiszámítható napi rutin segít a gyermeknek abban, hogy biztonságban érezze magát. Ebbe nemcsak a tanulásra fordított idő tartozik bele, hanem minden más tevékenység, beleértve az étkezést, a pihenést, a tisztálkodást, de még a szabadidős programokat is.

Lazító gyakorlatok

Taníts a gyermekednek olyan technikákat, amelyekkel néhány másodperc alatt elűzheti magából a feszültséget és ezeket bárhol bevetheti, akár az iskolában is. A légzőgyakorlatok tökéletesek erre. Ha te sem vagy ennek birtokában, akkor keress videókat az interneten és tanuljátok meg együtt. A vegyél mély levegőt és tarstsd be addig, amíg elszámolsz magadban 10-ig módszer is kiváló erre.

Pozitív gondolkodás

Segítsd a gyermekednek azzal, hogy megpróbálod a legnehezebb helyzetben és időszakban is pozitívumokra rávilágítani. Ez nem azt jelenti, hogy a problémát a szőnyeg alá sepritek. Sőt, beszéljetek a félelmekről, annak realitásáról, de vegyétek át annak eshetőségét is, hogy mi van, ha minden igyekezet ellenére sem sikerül? Mi múlik azon és hogyan lehetne azt elkerülni?

Szakember segítsége

Ha a szorongás nem múlik, semmit sem enyhül, akkor viszont ne szégyellj segítséget igényelni hozzáértőtől. A súlyos szorongás  akadályozza a gyermek mindennapi életét. Egy gyermekpszichológus vagy pszichiáter segíthet.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)