Jump to content

Harmincéves jubileumát ünnepli szombaton a Házas Hétvége

2014. 05. 13. 08:48

Harmincéves fennállását ünnepli szombaton Esztergomban a magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom. A jubileumi lelkinap ünnepi szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatja be az esztergomi bazilikában - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense. Mint mondta, az ünnepi eseménnyel egy időben csütörtöktől vasárnapig Leányfalun tanácskozik a közösség Európa Tanácsa, tizenhárom ország házaspárjainak és papjainak részvételével. A Házas Hétvége olyan lelkiségi mozgalom, amely a római katolikus egyház tanítását vallva segítséget kíván nyújtani a házaspároknak, papoknak és szerzeteseknek az egymással és közösségükkel való kapcsolatuk megújításához és elmélyítéséhez.

Az ötlet Gabriel Calvo spanyol paptól származik, aki 1952-ben Barcelonában házassági szemináriumot hirdetett meg, majd a kezdeményezés annyira népszerű lett, hogy az 1970-es években Dél-Amerikán keresztül az Egyesült Államokba is eljutott.

Tematikáját és módszereit Charles A. Gallagher jezsuita szerzetes fejlesztette tovább, így vált igazi mozgalommá. Amerikából 1972 pünkösdjén Suenens bíboros és Guido Heyrbaut lelkipásztor révén vette át a Házas Hétvége programját Belgium, majd onnan fokozatosan egész Európa, s ma már több mint nyolcvan országban tartják meg ezt az eseményt - mutatott rá.

Emlékeztetett arra: Magyarországon 1983-ban szerveztek először Házas Hétvégét az NDK-ból, majd Ausztriából érkező házaspárok és papok közvetítésével. A Házas Hétvége egész Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken harminc régióban szervezetten működik. A speciális hétvégéken az élet egy-egy fontosabb kérdését járják körül a résztvevők. Kisebb- nagyobb csoportokban arra is van lehetőség, hogy a párok egymást segítsék az adódó nehézségek megoldásában, elviselésében - tette hozzá.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI